maanantai 19. maaliskuuta 2007

Kasvivärjäys

Manteli kyseli kasvivärjäyksen perään.
Aion kuvailla sangen lyhyesti kuinka kasvivärjäys prosessi tehdään. Tästä tulee pidempi postaus kun värjäyskausi taas alkaa ja voin ottaa kuvat joka työvaiheelta.

Ensin langat tulee purettaa eli keittää n. 1h alunavedessä. Veden ei tarvitse kiehua, mutta olla yli 70 astetta. Langat kannattaa myös jättää likoamaan alunaveteen seuraavaan päivään asti.

Puretuksella saadaan väri kiinnittymään lankoihin paremmin ja väristäsaadaan voimakaampi.

Lankojen puretuksen jälkeen keitetään kasvit, joilla halutaan värjätä. Mitä pidempää keittää sen paremmin kasveista irtoaa väriä. Pääasiassa n. 1h riittää ellei värjätä varvuilla tai puunkuorilla.

Kasvien keittämisen jälkeen liemi siivilöidään ja joukkoon kaadetaan kylmää vettä, jotta saada liemestä haaleampaa n. 40 - 50 asteista. Tähän lisätään nyt puretetut langat ja näitä haudutellaan alle kiehumispisteen n. 1h ja annetaan jäähtyä seuraavaan päivään.

Myönnän kyllä, että en useinkaan jätä lankoja lillumaan veteen seuraavaan päivään vaan hoppuilen niiden kanssa ja tästä ei aina hyvää seuraa. Esim. 100% villalanka voi helposti huopua jos lämpötilat vaihtelelvat nopeasti.

Kasvivärjäys ei ole mikään simsalabim prosessi. Tämä on oikea kesäaktiviteetti kun on tarpeeksi lämmintä keitellä ulkona. Miksei tätä voisi tehdä kotonakin. Kasveista ei kylläkään lähde aina kovin kivoja hajuja. Värjäsin taannoin samettiruusun ja pelargonian kukkasilla. Liemet ehtivät hiukan käydä ja kun sain aloitettua värjäyksen niin kämppä haisi kuin raato. Tämän session jälkeen mieheni sanoi, että nyt loppui kotona kasveilla värjäys. Olin kiltti ja lopetin sen. Olen jälkeen päin kysellyt, että saisinko värjätä esim. sipunkuorilla ja se kuulemma käy ihan hyvin. Sipunkuoret ovatkin sangen hyvä värinlähde ja erittäin hyvä aloittelijan materiaali.

Tässä muutamia kuvia kasvivärjätyistä langoista:


Alla olevassa kuvassa on sitten noilla käyneillä liemillä värjättyjä lankoja... Kiukuttaa kun heitin liemet heti pois. Olisi pitänyt vielä värjätä kerran niin, että mieheni olisi ollut poissa kotoa, sillä värit ovat uskomattoman tummat ja voimakkaat...

Sukat

Tässä on sitten toissaviikonloppuna värjätyistä ja kehrätystä villasta valmiit sukat.
Neuloin ne suoraan rukin rullalta ja varpaista ylöspäin. En ole koskaan aikaisemmin neulonut mitään yksisäikeistä suoraan rullalta ja myös tuo varpaista ylöspäin neulominen oli uutta.
Yritin kehrätä eri suuntiin. Se ei onnistunut helposti samalle rullalle.
Kikkailin ja sadatellin aikani ennekuin onnistuin huijaamaan rukkia ja kehrättävää villaa. Halusin lähinnä, että sukkan tulisi ns. siksak-kuviota. Jonkin verran se onnistuikin ja sen pystyy hahmottamaan jalkaterästä. Sukista tuli hiukan tiukat, sillä en oikein osannut mitoittaa kantapään kohtaa kun aloitin varpaista. Tapa on kuitenkin kovin mukava ja aion neuloa seuraavatkin sukat samalla tavalla.


Langasta jäi vielä hiukan jäljelle. Aion neuloa siitä rannekkeen värttinällä kehruuta varten. Laitan rannekkeen ranteeseen ja laitan siihen kehrättävän villan niin sitten se ei sotkeennut värttinän kanssa kehrättäessä.

lauantai 10. maaliskuuta 2007

Dylon-napeilla värjäys

Värjäsin tänään ensimmäistä kertaa villaa Dylon-kuumaväri napeilla. Kaadoin vettä melkein täyteen 2½ dl lasipurkkeihin. Lisäsin 1½rkl ruokasuolaa ja 2ml dylonväriä. Sekoitin hyvin. Olin tätä ennen levittänyt keittiönpöydälle ison jätesäkin, hesaria ja muovikelmua. Kelmun päälle levitin villan, jonka kostutin etikalla. Sanomalehteen tein pienet merkinnät kuinka suuret raidat haluan. Levitin värin yhden kerrallaan ja pidin hiukan taukoa joka värin välillä.


Ylläolevassa kuvassa olen värit levitänyt villalle. Rullasin tämän jälkeen levyn ja laitoin kattilaan höyrytysritilälle ja höyrytin sen. Annoin sen jäähtyä kunnolla ja sitten aukaisin sen. Koin pienen yllätyksen tässä vaiheessa, joka tulee joka värjärille eteen joskus. Levy oli hiukan huopunut. En kuitenkaan aio lannistua vaan lingottuani liiat vedet levystä revin levyn auki kahteen osaan. Aion huomenna levyn kuivuttua käyttää sen karstamyllyn läpi....
Seuraavassa kuvassa näkyy miltä se nyt näyttää. Värit ovat mielestäni ihan kivat. Hiukan jäi väriä käsiin sinisestä osuudesta revittyäni villaa, vaikka huuhteluvesi olikin kirkasta. Katsotaan minkälaista lankaa tästä tulee. Olen aikonut tehdä sukat tästä villasta... Voisin tehdä yksisäikeiset unisukat niin, että kehräisin sitä milloin mihinkin suuntaan. Näkisinköhän värikkäitä unia sen jälkeen? Jatkoa tälle projektille seuraa kun saan karstattua villat.



In English

DYEING WITH DYLON HOTDYES

I dyed with the Dylon hotdyes. I used these dyes just like acid dyes. I used salt and vinegar as mordants and after applying the colour I steamed the wool. The rinsing water was clear. When I drafted it my hands turned light blue. I drumcarded the wool after drying because it had been felted a little. So I lost the stripe effect of the fiber.
I spun it with my spinningwheel and I tried to spin S- and Z-twisted yarn to the same bobbin. It wasn't easy but still I managed. I knit the socks direct from the bobbin.

perjantai 9. maaliskuuta 2007

KoolAid värjäyksiä

Viime viikonloppuna innostuin värjäämään 100% villalankaa. Koolaideilla värjäys on sikäli helppoa, että kun inspiraatio iskee niin sen voi aloittaa heti ja saa tuloksiakin sangen nopeasti.

Värjään KoolAideilla joko niin, että kaadan pussin sisällön lämpimään veteen ja heitän vyyhdin perään. Parin tunnin sisällä väri on imeytynyt lankaan. Sen jälkeen huuhtelen ja linkoan vyyhdin pesukoneessa. Tai sitten otan muutaman Pilttipurkin ja sekoitan jokaisen värin erikseen ja maalaan siveltimellä lankoja. Langat ovat jo valmiiksi muovikelmun päällä ja käärin paketit jonkinlaiselle rullalle ja annan olla seuraavaan päivään. Voilà, väri on imeytynyt ja huuhtelussa ei lähde väriä enää ollenkaan.
Alla olevassa kuvassa kolme oikean puoleista vyyhtiä on värjätty KoolAidilla ja vasemman puoleisin Emo-tuotannon väreillä.



Tässä vielä kuva yhdestä vyyhdistä kerällä. Aika nami eikö vaan?


In English:

DYEING WITH KOOLAID

Last weekend I dyed 100% wool yarn. Dyeing with KoolAids is very simple and you can do it whenever you get the inspiration. You also will get the results quicker than dyeing with plants.

I dye with Koolaid in two ways.

1. I fill a bucket with warm tapwater. Then I pour in the Koolaid and then I put my skein in. After two hours the skein has absorbed the dye. The water in the bucket is almost clear. I rinse the skein and usually the colour stays. I don't boil the yarn or use any vinegar.

2. If I want to make some stripes. I mix the colours in glassjars and paint the yarns with a brush. Then I cover the yarn with plasticfolie and roll it. I let them be for a day. Voilà, when I rinse the skeins the water will be clear. Again I don't need any vinegar or boiling.

In the photo of four skeins. The three skein on the right are dyed with KoolAid. The fourth skein is dyed with Emotuotanto's liquid textilecolours ( Only available in Finland ).

And on the other photo is a ball of Koolaid dyed yarn. Very nice isn't it?