keskiviikko 11. kesäkuuta 2008

Villejä lupiineja ja vähän muutakin

Olen jo pitkään halunnut kokeilla lupiineilla värjäämistä. Viime viikonloppuna ehdin vihdoinkin lupiinipellolle. Poimin lehdet ja varret omaan pusiin ja kukat omaan. Annoin olla yön muovipussissa, koska en ehtinyt enää illalla niillä värjäämään.
Seuraavan aamuna päästyäni väripadan äären laitoin varret ja lehdet kiehumaan. Annoin niiden kiehua reilusti yli tunnin. Siivilöityäni liemen laitoin sinne n. 100g Nallea ja 50g jotain mohairsekoitusta. Vyyhdit oikealla kuvassa. Väri on sellainen kylmä keltainen. Vihreä niissä ei ole. Väri ei kauheasti inspiroi, vaikka onkin parempi kuin monet lämpimät keltaiset, joita niin usein väripadasta nousee. Nämä vyhdit ovat kaksi oikeanpuolimmaista vyyhtiä alla olevassa kuvassa. Jälkivärjäystä kokeilin samanlaisella mohairsekoitelangalla kuin liemessä oli ollut ja sen kaveriksi pääsi pieni mohairvyyhti. Tämä vyyhti on melko varmasti Novitan Kid Mohairia ja katsokaa kuinka se on imaissut väriä itseensä. Täytyy nyt muutkin vitivalkoiset Kid Mohairit värjätä, kun se kerran imee noin hyvin väriä.


Seuraavassa kuvassa onkin sitten ne mun mielestä ihanimmat värit. Nämä tuli lupiininkukkaliemestä. Liemi oli reilun tunnin keiton jälkeen tumman mustikan sininen. Ensimmäisessä värjäyksessä oli neljä oikein puolimmaista vyyhtiä ja väristä tuli melko voimakas vyyhteihin, joissa oli suurimmaksi osaksi villaa. Kaksi ensimmäistä vyyhtiä oikealta ovat sukkalankoja eli suurimmaksi osaksi villaa, mutta niissä on hiukan tekokuitua vahvikkeena. Kolmas vyyhti oikealta on varmaan täysin tekokuitua, mutta siihenkin tuli kaunis vaaleahkon sininen vihahdus. Väri on jotenkin metallinen luonnossa. Neljäs vyyhti oikealta on täysin villaa ja se ei imaissut ihan niin paljon väriä. Seurava Nalle vyyhti on ensimmäisestä jälkiväristä. Sen nostettua liemestä ajattelin vielä kokeilla ja heitin kaksi tekokuitu vyyhtiä sinne ensin, mutta ne eivät ottaneet enää paljon väriä. Niiden pohjaväri oli luonnon valkoinen ja nyt ne ovat sellaisia hopean harmaita. Vasemman puoleisin vyyhti on villaa. Kuvassa sävy ei näy, mutta se on sellainen pastelli mintunvihreä. Värit ovat muutenkin hiukan vihreään taituvia luonnossa. Huomasin myös, että kun loppu vaiheessa lorautin liemeen hiukan etikkaa niin väri liemessä muuttui hetkeksi punaisempaan suuntaan. Väri ei kuitenkaan tarttunut enää lankoihin. Eli seuravaaksi pitäisi kokeilla kuinka paljon pH:n vaihteleminen muuttaa liemen väriä ja tarttuuko se lankoihin. En kylläkään tiedä kuinka valonkestäviä sävyt ovat, mutta testaamalla sekin selviää. Päätinkin tehdä tämän perinteisen tulitikkurasia kokeen langoille eli pätkät langoista ja toinen pää tulitikkurasiaa ja toinen ulos ja ikkunalaudalle. Laitoin langat toissapäivänä ja vielä ovat sinisiä...

Värjäykset eivät loppuneet tähän. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleinen vyyhti on värjätty muutamia viikkoja sitten punasipulin kuorilla. Mulla oli kaksi kourallista punasipulin kuoria 100g kohden. Väri on luonnossa vihreämpi.

Oikeanpuoleinen vyyhti on myös viime viikonloppuna värjätty. Lupiinin keruu retkellä törmäsin Maitohorsmiin ja ajattelin, että kun ne eivät vielä kuki niin voisin saada niistä jotain kivaa sävyä aikaiseksi. Lankana on joku tekokuitu systeemi ja otti sekin hiukan väriä. Väri ei puhuttele mitenkään ja tulin siihen tulokseen, että horsmilla ei kannata värjätä. Ehkä ns. fermentoiminen voisi tässä taas toimia niin kuin apiloilla toimi hyvin viime kesänä. Mulla on jostain sellainen mielikuva, että horsmalla olisi värjätty enemmänkin joskus. Onko kellään tästä parempaa tietoa?

9 kommenttia:

Pia Nore kirjoitti...

Onko siitä krapilla kylmävärjäyksestä jossain enemmän tietoa tai osaatko neuvoa tarkemmin? Vain langat kylmään väriliemeen, keitetäänkö väriä ollenkaan?

Ihania nuo sun lupiininsiniset! Minä en ole vielä kertaakaan saanut lupiinista sinertävää, en sitten tiedä missä vika! Irrotitko kukat siitä kukkavarresta vai laitoitko varsineen? Laitoitko alunaa?

Rina kirjoitti...

Mä laitan sulle sähköpostilla pari linkkiä tuosta krapin kylmävärjäyksestä.
kukat tosiaankin riivin pois kukkavarsista eli ainoastaankukat. Ja puretan langat yleensä aina etukäteen alunalla ja viinikivellä. Muita puretteita en käytä korkeintaan kikkailen sit pH:lla...

Leena kirjoitti...

Kuulin viime kesänä jonkun värjänneen myös sinivihreää lupiininkukilla. Käsittääkseni niissä on samoja antosyaniineja kuin vaikka ritarinkannuksenkukissa (tai ruiskaunokit tai kellot mahdollisesti) ja ne ovat emäksessä liemessä sinisiä ja happamemmassa ei. Näköjään tavallinen vesi on jo pHltaan riittävä sinertävään sävyyn:) Aluna on hapanta, joten jos sitä laittaa väriliemeen, se happamoituu ja väristä tulee erilaista (yleensä keltaista).
Mielenkiinnolla odotan tulitikkurasiatuloksia:)

Ihan samanlaista mä olen saanut hormalla, hailukkaa keltaista, valonkestoa en ole edes testannut. Ehkä käyttäminen voisi olla se juttu!

Munkin täytyy nyt käyttää viime vuotiset jämäkrapit, kun näin mitä sä olit niistä vielä saanut:)

juli kirjoitti...

Sekä siniset että kellanvihreät on mielestäni syötävän ihania! Taidanpa mennä viikonloppuna keräilemään lupiineja. Olivatko sinun kukkasi muuten sinisiä? Eli jos löydän vaaleanpunaisia ja valkoisia niin kannattaako niitä yhdistää?

Rina kirjoitti...

Kukat olivat ainostaan sinisä. En sekoittaisi punaisia ja valkoisia sinisten joukkoon, sillä en usko niistä saatavan niin voimaksta väriä kuin sinisistä kukista.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, laitoitko lupiininkukkaliemeen alunan lisäksi jotain muuta, esim. pH:n säätöä varten? Itse kokeilin alunaa + ammoniakkia ja langasta tuli keltaista. Eli millä konstilla saa sitä sinistä? Olisin kovasti tiedosta kiitollinen...

Rina kirjoitti...

Liemessä ei ole kikkailtu mitään pH:n kanssa. Nähtävästi vesijohto vesi, jolla värjään on tarpeeksi hapanta tuomaan sinisen värin esille. Ammoniakki on voimakas emäs ja tuo erityisesti ne keltaiset värit esille. Eli ehkä etikalla olisit voinut saada niitä sinisiä värejä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon tiedoista! Kokeilen vielä yhden erän, katsotaan, onnistuuko sinisen värin saaminen tällä kertaa...

Anonyymi kirjoitti...

Hi Rina!
I won't be able to send your 3rd spinnhemlis package today, and maybe not until next week. Just wanted you to know, if you're wondering about it.
Your Spinnhemlis