lauantai 29. maaliskuuta 2008
Pikkuneuleita
Tässä muutama kuva siitä mitä olen viime aikoina saanut valmiiksi. Itseasiassa pipot valmistuivat Helmikuun lankahamstereihin. Olivat muuten ainoat mitä sain tehtyä. Veikkaan, että olen yksi niistä, jotka saivat vähiten lankaa kulutettua helmikuun aikana.
Ensimmäinen pipo. Ohje oli yhdessä SpinOff lehdessä yhden lammasrotu esittelyn yhteydessä. Numeroa en muista. Ohje ei ollut täydellinen vaan siinä oli lähinnä mallineule kaaviona ja jotain ohjeita esim. silmukkaluvuista jne. Lankana on Virtain villa 2-säikeinen t-harmaa, joka on värjätty kokenillilla.
Toinen pipo. Tämä oli sangen villi versio. Tässä on kolme lankaa päällekkäin Garnstudion alpakka, Schoeller&Stahlin sukkalanka ja itse värjätty Novitan Wool.
Seuraavaksi on kuva huivista, jonka sain valmiiksi tänään. Se on neulottu Novita Rose-mohairista. Lanka oli mielyttävämpi kokemus kuin uskoinkaan. Sitä on hiukan jäljellä. Ehkä teen siitä pipon, jonka alareunaan teen myös Feather&Fan-mallineuletta.
Villoja ja Värejä
Värjäsin kuidun kattilassa etikkavedessä Ashfordin villaväreillä. Värjääminen oli tosi nopeaa ja helppoa. Laitoin kattilaan noin 1/3 osaa vettä ( 5l kattila ) eli niin paljon, että villa peittyi. Kaadoin veteen lorauksen etikkaa, jotta sain pH:n alas. Sen jälkeen laitoin märän villan sinne, jonka jälkeen nostin lämpötilan liedellä noin 85 asteeseen. Sillä aikaa kun lämpötila nousi sekoitin jokaisen värin erikseen veteen pienessä Bona-purkissa ja lämpötilan nousun jälkeen lisäsin värit yksi kerrallaan 20 ml lääkeruiskun avulla. Noin 2 ruiskullista/väri/kerta. Aloitin sivuilta ja etenin keskelle. Näin sain jonkinlaisen raitaefektin.
Alla on kuva toisesta värjäyserästä. Nyt kyseessä on Corriedalen villa. Väreinä on käytetty Dylonin kuumanappeja, Tein värjäyksen samalla lailla kuin yllä Ashfordin villaväreillä. Näistä olen kehrännyt vasta pienen osan yläpainoisella Louetin värttinällä. Loput taidan kehrätä rukilla.
In English:
New dyeings
I dyed the blue wool with Ahsford's wooldyes. I used the Lynne Vogel's method for hotdyeing. It was very easy. I spun it with my Sonata and plyed it with Navajo technique.
Värttinöitä
Viime aikoina olen innostunut taas värttinällä kehräämään. En oikein ole varma mistä innostukseni heräsi. Ehkä pk-seudun ensimmäisellä kehruutapaamisella helmikuussa oli jotain osuutta asiaan.
Ensin tilasin Spindolynin Ruotsista www.spinspiration.se . En ollut aikaisemmin kehrännyt tuetulla värttinällä ja lukemieni kokemusten perustella mielipiteet Spindolynistä olivat hiukan ristiriitaiset. Monet pitivät, sillä kehräämistä vaikeana. Kokeiltuani kehräämistä sillä en kokenut mitenkään vaikeana sillä kehräämistä. Pari asiaa vain tarvitsevat harjoitusta. Langan kierrittäminen karan ympärille ja kuinka pyöräyttää värttinä vauhtiin kehrästä eikä karasta. Karassa on ehkä hiukan nikkeliä, sillä pidemmän päälle sormia alkaa kihelmöimään. Spindolynin myötä aion kokeilla myös muita tuettuja värttinöitä. Esim. tahklia. Itseasiassa Spindolyn on melkein samanlainen kuin Tahkli erona on pääasiassa se, että Spindolynilla on oma alustansa ja Tahkli tulee tukea joko polveen tai lattiaan.
Värttinä innostukseni ei loppunut Spindolyniin. Olen jo pitkään suunnittelut tekeväni värttinöitä enemmänkin. Ainoa ongelma on ollut, että sorvi on ollut rikki. No se on edelleenkin rikki, mutta keksin muita ratkaisuja kun kiersin eri askarteluliikkeet läpi Helsingissä. Sain loppujen lopuksi muutaman sangen toimivan yläpainoisen värttinän. Esittelin näitä koevedoksia muutamalle kehräävälle ystävälle ja he olivat innostuivat. Halusivat jopa ostaa niitä. Olenkin tässä niitä kehitellyt hiukan lisää ja kohta aukeaa blogi, joka on pyhitetty vain värttinöille.
In English:
Spindles
I found this Spindolyn from www.inspiration.se. I hadn't before spun with supported spindle. Spinning with it was easier than I thought. Now I would like to try spinning with tahkli and other supperted spindles.
keskiviikko 19. maaliskuuta 2008
Spinnhemlis answers/ svarorna
| |