perjantai 24. heinäkuuta 2009

Saksanpähkinä värjäys

Ostin muutama vuosi sitten Tetri-Designilta 100g saksanpähkinä jauhetta. Olin jostain kumman syystä halunnut sitä kovasti säästää, mutta tänä vuonna päätin vihdoinkin kokeilla.

Jauhe oli hyvin hienojakoista ja sekoitin sen veteen vispilän avulla. Keitin lientä ensin n. tunnin, jonka jälkeen annoin liemen olla omissa oloissaan seuraavaan päivään. Silloin keitin lientä uudestaan tunnin verran ja siivilöin.

Laitoin ensimmäisenä liemeen luonnonvalkoista 100% villalankaa kaksi 50g vyyhtiä. Toinen vyyhti oli puretettu sekä alunalla että viinikivellä ja toinen vyyhti oli purettamaton. Saksanpähkinässähän on paljon tanniinia, joten sillä värjättäessä ei välttämättä tarvita erillistä puretusta lainkaan. Tein normaalin värjäyksen eli 1h keitto ja jäähdytys ja huuhtelu. Langoissa on hienoinen sävyero ja purettu lanka on hiukan tummempaa, mutta ei kovin paljon. Seuraavaan erään laitoin samaa lankaa myös puretettuna ja purettamattomana ja värjäsin samalla tavalla kuin ensimmäisenkin erän. Tällä kertaa täytyy jo hiukan käyttää mielikuvitusta jos haluaa huomata sävy eron puretetun ja purettamattoman välillä. Kolmanteen erään laitoin enää puretettuja lankoja ja teestä keitetyn liemen loput. Väri on selvästi keltaisemman ruskea kuin aikaisemmat. Syy voi olla se, että lisäsin teeliemen loput siihen, tai en enää keittänyt lankoja tuntia vaan nostin lämmön kiehumispisteen alapuolella, tai annoin lankojen olla liemessä kolme päivää.
Saksanpähkinä liemessä oli yksi jännä juttu. Liemi oli kuin vahvaa kahvin ja suklaan sekoitusta väriltään ja langat nostettaessa olivat kuin suklaa palleroita, mutta huuhdellessa väri muuttui punertavan ruskeaksi ja vaalentui huomattavasti. Liemi on vielä jäljellä ja luultavasti heitän sinne vielä yhden 50g vyyhdin ja kuumennan liemen.

Tässä kuvia langoista:


Tässä vasemmalta oikealle :

1. värjäys:
Saksanpähkinä, puretttu aluna ja viinikivi, l.valk. 100 villa
Saksanpähkinä, purettamaton, 100% l. valk. villa

2.värjäys:
Saksanpähkinä, puretttu aluna ja viinikivi, l.valk. 100 villa
Saksanpähkinä, purettamaton, 100% l. valk. villaTässä on kolmannen erän villat, molemmat purettu alunalla ja viinikivellä ja liemessä oli siis mukana teeliemen jämät.

Vasemman puoleinen vyyhtii 100% l. valk. villa ja oikean puoleinen vyyhti on villa vuohenkarvasekoitelankaa l.valkoista.


Lopussa on vielä kuva mun mohairvärjäyksistä. En ole ihan varma mitä mohairlankoja nämä on alkuperäisesti olleet. Joukossa on ainakin 2 Novitan Chic mohairia. Värit ovat mielestäni tosi ihania. Ydinlanka ei niinkään aina ota väriä, mutta mohairkarvat sen sijaan ottavat värin. Langasta tulee mielestäni kovin elävän näköinen.Vyyhti on saksanpähkinä - teeliemessä ollut.

Takarivi vasemmalta oikealle:
Omenapuunkuori, aluna + viinikivi
Tee, aluna + viinikivi

Keskirivi vasemmalta oikealle:
Malvan kukat, aluna + viinikivi, ruokasoodaa lisätty liemeen keiton loppuvaiheessa
Punapuu 1 jälkiväri, aluna + viinikivi

Alin kerä on punapuuta(aluna + viinikivi ) ja viimeinen jälkiväri.


4 kommenttia:

Katju kirjoitti...

En olekaan kokeillut. Ihan kaunis sävy - varsinkin ensimmäinen puretusliemi.

leena kirjoitti...

Taas sinulla on sellisia väriaineita, joita en ole koskaan kuullut käytettävänkään, niin kuin tuo saksanpähkinä. kaunis lanka tuli tuosta teeliemen yhdistämisestä. nuo mohairit, ne ovat kuin unelmia.

pirle kirjoitti...

Oi, mitä pehmoja, kauniin makeita...

A-L kirjoitti...

Aivan ihania!!