torstai 22. toukokuuta 2008

Jäkälävärjäys kokeilu

Viikko sitten tuli värjättyä ensi kerran jäkälillä. Olimme kimpassa ostaneet pullon ammoniakkia viime syksynä ja eräänä kylmänä lokakuisena päivänä laittaneet lasipurkkeihin 1/3 ammoniakkia ja 2/3 vettä ja jäkälää silmämääräisen sopivasti ja vieneet turvalliseen paikkaan säilymään. Nyt siis oli aika kokeilla mitä saisimme aikaiseksi noista jäkäläliemistä. Purkkeja oli kolme ja jokaisessa eri jäkälää likoamassa. Niitä oli aika ajoin talve aikana sekoitteltu. Suurimmassa purkissa ( n. 1½l )oli islanninjäkälää, toiseksi suurimmassa poronjäkälää ja pienimmässä ( n. 3dl ) sormipaisukarvetta.
Aloitimme värjäysprosessin isommasta purkista. Kaadoimme liemen jäkälineen kattilaan ja annoimme kiehua n. tunnin. Tämän jälkeen siivilöimme liemen ja laitoimme n. 100g villalankaa ja kuumensimme taas lientä n. tunnin verran. Tämän jälkeen jätimme langat liemeen. Jonka jälkeen teimme kahdelle muulle purkille saman jutun.
Värjäystulos on kaunis, mutta ei kovin voimakas. Tykkään sävyistä, vaikka ehkä odotinkin hiukan voimakkaampaa tulosta.
Langat ovat kuvassa valitettavasti vielä märkiä, mutta värit eivät juurikaan kuivuttuaan muuttuneet. Värit ovat vasemmalta oikealle islanninjäkälä, poronjäkälä ja sormipaisukarve.
Ihmettelyn aiheena on myös se, miksi sormipaisukarveesta tuli muita voimakkaampi tulos. Lientä oli vähiten, mutta myös kuituja oli hiukan vähemmän.
Kokeilimme myös värjätä hiukan muitakin kuituja. Minulla oli itsekehrätyt näytteet maitokuidusta, valkaistusta pellavasta, mohairista, puuvillasta ja bambusta. Sain tämän idean lukieassani Päivi Hintsasen blogia,jossa hän on värjäillyt erikuituisia lankoja kokeilumielessä. Yllämainituista kuidusta maitokuitu nappasi parhaiten väriä, mutta muut kuidut eivät juurikaan väriä saaneet. Heitimme pataan myös muovinappeja, jotka ottivat ihan vähän väriä. Valitettavasti noista kuiduista ja napeista ei ole valokuvaa.
Värjäyskauteni tänä keväänä alkoi siis ihan hyvissä merkeissä. Odotan innolla, että pääsen taas värjäämään oikein kunnolla.


In English:
Here are my first lichen dyed yarns. The lichens were soaked in ammoniawater over the winter. I like the soft colours although results weren't very strong.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Olen joskus kokeillut samoja jäkäliä ja sama kokemus minullakin, sormipaisukarve antaa voimakkaimman värin noista kolmesta. Poronjäkälällä en saanut oikein mitään silloin.